„Intersecții culturale” este un proiect organizat cu sprijinul Guvernului României care își propune să promoveze identitatea națională prin evenimente culturale și politici publice.

Programul conferințelor realizate în cadrul proiectului „Intersecții culturale” 25 – 27 noiembrie

Între 25 și 27 noiembrie au loc conferințele organizate în cadrul proiectului „Intersecții culturale”. Proiectul își propune să valorifice la nivel național diversitatea și bogăția culturală, atât din spațiul urban, cât și din spațiul rural, predominant în cele trei județe (Covasna, Harghita și Mureș) sub aspectul locuirii – tradițiile nealterate, patrimoniul construit (casele țărănești) cu arhitectură specifică, patrimoniul natural, modul de viață al locuitorilor, meșteșugurile tradiționale.

În acest sens se vor organiza o serie de conferințe care vor dezbate cele mai importante teme: creșterea competențelor cercetătorilor și a specialiștilor în domeniu; responsabilizarea instituțiilor publice locale și județene în recenzia atracțiilor culturale; crearea unei deschideri de comunicare și în limbile română și engleză. La conferințe vor fi invitați reprezentanți ai autorităților centrale și locale, organizatori de evenimente și nu în ultimul rând, publicul la care ne dorim să ajungem, populația vorbitoare de limba română din zonă, precum și din județele vecine.

Program conferinţe și evenimente

Conferințele vor putea fi urmărite și online pe pagina de facebook a proiectului (https://www.facebook.com/intersectiiculturale ), unde vor fi transmise LIVE

Miercuri, 25 noiembrie, 15:00

Conferinţa ,,Protopopiatul Ortodox Trei Scaune de-a lungul vremii și protopopii săi; privire specială asupra Protopopilor Ioan Beloiu și Ioan Rafiroiu’’

  • Locul desfășurării: Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” (CEDMNC), Sfântu Gheorghe, Judeţul Covasna
  • Conferențiar: Ciprian Hugianu

 

Conferința va fi urmată de un ,,Program de pricesne și cântece patriotice”, la  Catedrala Ortodoxă Sfântu Gheorghe, de la ora 16:00. Interpret: Preot Ioan Marin

Joi, 26 noiembrie, ora 13:00

Conferința ,,Poveşti cusute. Personalitate feminină transpusă în țesături, sau despre cum femeile au scris istoria comunității  cu acul pe pânză.’

  • Locul desfășurării: Sala de festivităţi a Muzeului Comunal Tulgheş
  • Conferențiar: Cristina Timariu
  • Invitați : Muzeograf Lăcrămioara Pop

 

Expoziție

Invitații vor putea vizita și expoziția de fotografii realizate de Gabriel Pacurariu.

Vineri, 27 noiembrie, ora 17:00

Conferința ,,Importanța Marii Uniri pentru conștiința națională românească.’

  • Locul desfășurării: Casa memorială „Avram Iancu”,  Târgu Mureș
  • Va sustine conferința Dragoș Burghelia președinte ONG, tânăr implicat în mediul asociativ și în zona culturală

 

Proiectul „Intersecții culturale” s-a desfășurat în mai multe etape, printre care enumerăm o etapă de documentare și cartografiere a zonelor, urmată de realizarea unei platforme online, unde această informație va fi  accesibilă gratuit. Platforma va fi realizată în limba română, obiectivul acesteia fiind îmbunătățirea promovării și valorificării resurselor culturale și realizarea unei deschideri de comunicare și în limba română. Platforma va fi accesibilă gratuit, la adresa următoare: www.intersectiiculturale.ro.

,,…am stat de vorbă cu oameni nu neapărat doar din domeniul acesta al etnografiei, al folclorului, ci şi cu artişti care sun în zonă, aici mă refer la un artist fotograf (n.r. Gabriel Pacurariu) ale cărui lucrări sunt demne de National Geographic, care trăieşte în satul acela (n.r. Tulgheş) şi bate munţii şi dealurile şi din zonă, făcând nişte lucrări absolut excepţionale.  

Din punct de vedere etnografic, într-adevăr am fost uluită. În primul rând am descoperit un instrument cordofon străvechi. Se numeşte doba ţărănească cu strune, bătut de o femeie (n.r.Lăcrămioara Pop), femeie care a şi unit cumva copiii români de pe toate văile, într-un grup folcloric, împreună cu soţul ei, şi care ne-au dat acea stare.

E vorba despre acea stare care nu are nimic de a face cu muzica populară sau cu naţionalismul afişat, ci cu rostul fiinţei şi rânduiala satului de odinioară. Atitudinea lor din start era una ceremonială, dincolo de gest şi cuvânt. Sigur, poate părea un clişeu raportarea permanentă la trecut, însă dinamica de astăzi a culturii tradiţionale trebuie clar să se grefeze pe nişte piloni stabili, puternici şi de necontestat.

Aceşti oameni ne-au dat senzaţia că trebuie arhivaţi, recuperaţi şi păstraţi. ” (interviu acordat de Iulia Gorneanu în cadrul emisiunii City Break, realizată de Tiberiu Păun la Bucureşti FM)

Astfel, proiectul oferă și pune la dispoziția turistului român și străin circuite cultural-educaționale deosebite, de importanță strategică în zona de centru, o zonă cu foarte mare potențial, respectând tradiția, patrimoniul turistic, patrimoniul cultural, natura și locuitorii din zonă.

„Intersecții culturale” este un proiect organizat de Asociația Arta și Cultura București cu sprijinul Guvernului României care își propune să promoveze identitatea națională prin evenimente culturale și politici publice. 

Obiectivul principal al proiectului: Cartografierea resurselor culturale și valorificarea acestora în scopul de a ajunge cât mai ușor la public, pe plan național. 

Niciun comentariu

Post A Comment