Tulgheș – ACADEMIA DE IE

Poate cea mai emoționantă întâlnire a fost cu Cristina Timariu, fondatoarea comunității IA Academia Tulgheș, una dintre acele femei care face imposibilul posibil. După ani de căutări în arhivele zonei și în sufletele oamenilor, Cristina a avut puterea de a convinge femeile din comunitate să se întoarcă la războiul de țesut și să valorifice în mod contemporan modelele vechi, moștenite, actualmente abandonate în favoarea celor de factură nouă.

 

 „Academicienele” Cristinei sunt femeile din Tulgheș, cu imaginație infinită, bun gust nativ și manualitate exemplară. Creațiile lot textile nu au nicio legătură cu producția artizanală, au duh, sunt piese cu memorie iar însemnătatea simbolurilor cusute și țesute se cere să meargă mai departe. Iile din Tulgheș au plecat din sat și au ajuns expuse în marile orașe, admirate de femei ce vin din alte spații și culturi.

 

Fiecare ie are  o poveste, iar Cristina le-a adunat pe toate într-o tolbă magică și le scoate zâmbind, una câte una, atunci când pare că le merităm mai puțin. Aici, entuziasmul a ținut loc de sponsor iar ritmul războiului de țesut  a ordonat timpul și locul. Izvoadele cusăturilor vechi sunt sursă de frumos; afișarea iilor – demers  identitar.

 

Cristina Timaru nu șie să țeasă, însă a reușit să urzească o lume. O lume care,  pe cât este de veche, pe atât de nouă este. Cristina resuscitează acum un întreg univers care tinde să devină exclusiv muzeal, arhivându-se în amintiri și studii etnologie. Învățătura din Academia de Ie  este emoțională, vie, se transmite cu fior și se preia cu reverență.

 

Țesutul înseamnă creație iar suveica, războiul, instrumentele care o desăvârșesc împrumută sacralitate în timpul lucrului. Sunt adevărate metafore ale sorții. Vorbesc despre urzeala lumii, firele destinului, Moirele, Marile Zeițe, țesătoarele sacre, cele care închid și deschid la nesfârșit ciclurile din viața omului, ale anotimpurilor și ale cosmosului. Poveștile textile ale Cristinei și ale femeilor din Tulgheș trebuie să meargă mai departe, altfel ar fi o pierdere și un păcat. 

 

Niciun comentariu

Post A Comment