Muzici de deschis cerurile – pentru biserici uitate și eroi necunoscuți

Pricesne și cântece istorice la bisericuța din deal a comunei Tulgheș, în a cărei grădină odihnesc eroi. „Nu vărsați lacrimi pe mormintele eroilor, ci mai curând slăviți-i în cântece, așa ca faima numelui lor să rămână un ecou prin legenda veacurilor.” Cuvintele Reginei Maria au fost împlinite de Lăcrămioara Pop și copiii – îngeri de pe văile râului Bistricioara.

Cu hramul Sfinților Arhangheli, biserica din lemn a fost construită în 1828, pe un loc sacru vegheat de o pădure de brazi. Cheia de boltă este o rozetă înscrisă în cerc, policromă, sculptată în lemn. Simbolul solar de pe bolta înstelată a naosului luminează cât a mai rămas din imaginile ce redau odinioară zece momente din viața Mântuitorului.  

Tulgheșenii au restaurat biserica prin efort personal în 1976 și tot ei i-au asociat – douăzeci de ani mai târziu –  Memorialul Militar al Eroilor Români din Primul Război Mondial. Atunci, au fost reînhumați cu onoruri patruzeci și nouă  dintre militarii Brigăzii 28 Infanterie, căzuți la datorie în luptele purtate în zonă, înmormântați inițial pe Muntele Higheș. Crucea din granit a fost coborâtă și ea din munți. „Eroilor căzuți în războiul pentru întregirea neamului 1914-1919”. Pentru ca noi să nu îi uităm, pentru ca Regina Marii Uniri să fie ascultată, copiii din Tulgheș îi  slăvesc în cântec astăzi.

Niciun comentariu

Post A Comment